Sēnes
Sēnes - jautājumi un diskusijas
Baraviku marinēšana (11)
Ir problēma.Vāru baravikas sāls-etiķa maisījumā.Kad gatavas jānogrimst,bet viņas negrimst:(( Kas par lietu?PS. Marinēšu pirmo reizi mūžā!!
Ir problēma.Vāru baravikas sāls-etiķa maisījumā.Kad gatavas jānogrimst,bet viņas negrimst:(( Kas par lietu?PS. Marinēšu pirmo reizi mūžā!!
Par sēņu (baraviku) marinēšanu (2)
Vai, marinējot baravikas, tās būtu vairākas reizes jāpasterizē, ja grib ziemā turēt istabas temperatūrā? Un - kāds ir minimālais galda etiķa daudzums uz 1 l marinādes, lai neaugtu tās botulisma nūjiņas?
Vai, marinējot baravikas, tās būtu vairākas reizes jāpasterizē, ja grib ziemā turēt istabas temperatūrā? Un - kāds ir minimālais galda etiķa daudzums uz 1 l marinādes, lai neaugtu tās botulisma nūjiņas?
Marinētas baravikas - uz 1 l ūdens 2,3 krustnagliņas, 2,3 smaržīgie pipari, 2,3 melnie pipari,2 lauru lapas ( es nelieku),1/4 tējkarote sāls, 200 g cukurs. 2 min. pavāra un pielej 20 g etiķa esenci ( te nu jāpārrēķina uz etiķi). Sālsūdenī novārītas baravikas saliek burciņās, pārlej ar karstu ( vārošu) marinādi, kad sēnes uzlējumā atdzisušas, pārlej pāri 1,2 ēdamkarotes augu eļļu. Aizvāko. Viss. Ja marināde glabājot duļķojas, sēnes rūpīgi nomazgā un pārlej ar jaunu marinādes uzlējumu. Man gan tā līdz šim nav gadījies, kaut pagrabs čābīgs.
p.s. šādā marinādē baravikas garšo pēc baravikām, ne etiķa. ;) ··· Sēnes: Par sēņu (baraviku) ... lasīt visu diskusiju (2 atbildes) »
Vai sēnes ir veselīgas? (21)
Mēģināju atrast informāciju visuvarenajā tīmeklī - nekā konkrēta. Tikai sēņu apraksti un norādes par neēdamām un indīgām sēnēm. Tomēr daudzi sēnes labprāt ēd un ārā atkal sēņu lietutiņš... tad nu aizdomājos, ...
Mēģināju atrast informāciju visuvarenajā tīmeklī - nekā konkrēta. Tikai sēņu apraksti un norādes par neēdamām un indīgām sēnēm. Tomēr daudzi sēnes labprāt ēd un ārā atkal sēņu lietutiņš... tad nu aizdomājos, ...
Nav zinātniskie raksti, bet tomēr:
http://apollo.tvnet.lv/zinas/kas-ir-labs-senes/294992
http://apollo.tvnet.lv/zinas/senes-est-ir-labi-un-veseligi/314448 Ir veselīgas, tikai jāzina kuras:) sēnes ir daudz minerālvielu, gailenes ir veselīgas, var pat svaigas ēst, zemes taukus izmato onkoloģijas ārstēšanā.... tā kā sēņu laikā dūšigi ēdam sēnes, tikai nevajag to visu pārslogot ar treknumiem, tad gan kuņģis protestēs. Atkariigs no veida, daudzuma un sagatavoshanas. Bez tam svariiga augshanas vieta, kur augljkjermenis meedz saväkt indiiigas vielas no plashas teritorijs, kä piem. armijas poligonos vai pie izgäztuveem. Nevajag lasīt mušmires un vecas piepes,...pirmās ir indīgas, bet no otrajām var dabūt vēdergraizes.
Bet visas ēdamās sēnes ir baigi garšīgas un es domā, pareizi sagatavotas tās noteikti ir arī veselīgas.
(ir liela sēņu lasītāja un tik pat liela gardēde) ··· Sēnes: Vai sēnes ir veselīgas? lasīt visu diskusiju (21 atbildes) »
Sālītas gailenes (12)
Vai kāds ir sālījis gailenes? Esmu tikai ēdusi, skajā pārdodas tādos plastamasas trauciņos. Apnikušas mērces :D Lūdzu recepti, ja ir! Paldies :)
Vai kāds ir sālījis gailenes? Esmu tikai ēdusi, skajā pārdodas tādos plastamasas trauciņos. Apnikušas mērces :D Lūdzu recepti, ja ir! Paldies :)
Murkeļu mērce ir indīga? (9)
Iztaisīju pirmo reizi mūzā murkelu-kervelu mērci,tagad baidos barot savu gimeni, esot indīgas ko jūs sakāt?
Iztaisīju pirmo reizi mūzā murkelu-kervelu mērci,tagad baidos barot savu gimeni, esot indīgas ko jūs sakāt?
Jā ir kārtīgi novārītas, droši var ēst - vienmēr esmu ēdusi un nav ne vainas. Un pa TV Mārtiņš Sirmais tos murķeļus pat nevārītus gatavoja un baroja draugus, tā kā viss kārtībā.:)
...pirms n-tiem gadiem ēdusi..bet man domāt tomēr vairākreiz jānovāra...
Ja kārtīgi novārīji, tad var ēst. Esmu ēdusi, vēl dzīva. :)))
ņjama! es parasti novāru minūtes līdz 10 un tad sacepu omletē! mēli var norīt! /sieķis saskrēja/
...eed drosi....:)) viss buus kaartiibaa...
··· Sēnes: Murkeļu mērce ir indīga? lasīt visu diskusiju (9 atbildes) »
Vai mežos bekas un baravikas tagad ir? (14)
Gailenes jau apnikušas un īsti nemaz negaršo. Gribas pasēņot, lietus arī jau palijis..:) Kur braukt bekas lasīt? Ap 100 km rādiusā no Rīgas..
Gailenes jau apnikušas un īsti nemaz negaršo. Gribas pasēņot, lietus arī jau palijis..:) Kur braukt bekas lasīt? Ap 100 km rādiusā no Rīgas..
Baraviku mērce (12)
Sveiki, sēņotāji, padalaties ar savu garšīgākās un oriģinālākās baraviku mērces recepti.
Sveiki, sēņotāji, padalaties ar savu garšīgākās un oriģinālākās baraviku mērces recepti.
Viss tas pats, tik ar nelielu piebildi- ar saldo krējumu- 35%!:)
Sacept sviestā un saldo krējumu klāt. Šito mantu citādi var sabojāt, ja vel ko grib likt klāt.
Es atzīstu "tīru" mantu - baravikas, sāls pēc garšas, pipari un krējums - bez garšas "uzlabotājiem". Un sacepti sīpoli.
Nezinu cik oriģināla, bet garšīga.Apcept sīpolus eļļā, pielikt klāt baravikas, cept pieliekot sviestu kopā kādas min 10 pēc tam likt sāli un saldo krējumu.Sautēt vēl 5 - 10 minūtes. Miltus nelikt. Kaloriju daudz, bet garšīgi.
Šad tad pielieku klāt žāvētu gaļu -smalki sagriestu un noteikti krējuma vietā saldo krējumu...
··· Sēnes: Baraviku mērce lasīt visu diskusiju (12 atbildes) »
Gailenes, sīpoli, burkāni, "Spilvas" tomātu mērce.
Gailenes, sīpolus sagriež un katru atsevišķi apcep, tāpat sarīvētus burkānus. Visu liek katlā, pievieno tomātu mērci un 20 min maisot sautē. Karstu pilda 1/2 L burkās un 20 min karsē. Var izmantot arī novārītas citas rudens sēnes . un par sēņu sālīšanu ne vārda... Acīmredzot foruma dalībnieki neziņā par krimīldu, celmenu, cūceņu un alksneņu eksistenci.. Izvairies no etiķa - sēņu jegai nekāda! Gailenes es savulaik vienkarsi nomazgaju, sagriezu un pa porcijam saliku saldetava. Ar parejam notiks eksperimenti. Esmu meginajusi mercei likt klat kabacu, man patika. Izvārīju, sasaldēju pēc tam pēc vajadzības samaļu un pievienoju kotletēm kādu trešo daļuno masas. Gaļas ekonomija. uz 1 l marinādes:
1 ēd k esences, 1 1/2 ēd k cukura 1 1/2ēd k sāls, krustnagliņas, melnie pipari, ķiploki
Gailenes liek marinādē un vāra 20 min, tad karstas pilda burkās. Es pēc tam 10 min karsēju burkas, bet var to nedarīt.
Tā pat marinēju baravikas. ··· Sēnes: Sēņu receptes lasīt visu diskusiju (10 atbildes) »
viss strīķētās ēdamkarotēs...
uz litru ūdens:
2 sāls,
2 cukurs,
1,5 etiķa esence,
ķiploki, laru lapas, melnie pipari, var sīpolus ar...
ij viss, ij vimba!
:)
ja gāzīsi virsū, būs nākamajā dienā ēdamas, ja gribi ziemai, tad sēnes pavāri, lai saraujas uzreiz, tad lej virsū marinādi!
Ņemmm:) visforšāk ir sēņu kaviāru uztaisīt - samaļ sēnes (vārītas), gaļasmašīnā kopā ar sīpoliem un burkāniem, pieliek tomātu mērci un sautē. Kad izsautēts, pieliek esenci - 1 tējkaroti uz 0,5 l burku. Un prieks! Recepte;
1.iet savāc derīgās sēnes
2.sāls,pirars,ķiploks...saliek traukos
3.labu apetīti! Es kaa reiz taisos mazas baravicinjas marineet 6kg.
Vai tas ir pietiekami ziemai(eedaajs esmu es viens)?
Un veel,man teica,ka ljoti gardas esot arii saaliitas baravicinjas.
Kaada buutu to saaliishanas recepte?????? Recepte;
1.iet savāc derīgās sēnes
2.sāls,pipars,ķiploks,etiķīts...saliek traukos
3.labu apetīti! ··· Sēnes: Sēņu marinēšanas recepte lasīt visu diskusiju (5 atbildes) »
uz litru ūdens:
2 sāls,
2 cukurs,
1,5 etiķa esence,
ķiploki, laru lapas, melnie pipari, var sīpolus ar...
ij viss, ij vimba!
:)
ja gāzīsi virsū, būs nākamajā dienā ēdamas, ja gribi ziemai, tad sēnes pavāri, lai saraujas uzreiz, tad lej virsū marinādi!
Ņemmm:) visforšāk ir sēņu kaviāru uztaisīt - samaļ sēnes (vārītas), gaļasmašīnā kopā ar sīpoliem un burkāniem, pieliek tomātu mērci un sautē. Kad izsautēts, pieliek esenci - 1 tējkaroti uz 0,5 l burku. Un prieks! Recepte;
1.iet savāc derīgās sēnes
2.sāls,pirars,ķiploks...saliek traukos
3.labu apetīti! Es kaa reiz taisos mazas baravicinjas marineet 6kg.
Vai tas ir pietiekami ziemai(eedaajs esmu es viens)?
Un veel,man teica,ka ljoti gardas esot arii saaliitas baravicinjas.
Kaada buutu to saaliishanas recepte?????? Recepte;
1.iet savāc derīgās sēnes
2.sāls,pipars,ķiploks,etiķīts...saliek traukos
3.labu apetīti! ··· Sēnes: Sēņu marinēšanas recepte lasīt visu diskusiju (5 atbildes) »
Saldētas baravikas zupā (8)
Lūdzu padalieties ar gudrību ,ķā gardāk? Kartupeļu biezzupā vēlētos vēl pielikt baravikas,kuras man ir saldētas. Cept man diez ko negribas ,jo nav veselīgi!Likt pa taisno zupā,saldētas? Atlaidinātas? Paldies,ja līdzēsiet!
Lūdzu padalieties ar gudrību ,ķā gardāk? Kartupeļu biezzupā vēlētos vēl pielikt baravikas,kuras man ir saldētas. Cept man diez ko negribas ,jo nav veselīgi!Likt pa taisno zupā,saldētas? Atlaidinātas? Paldies,ja līdzēsiet!
viens variants:sacept baravikus ar siipoliem sviestinja(jaa,sviestinja!!:DD) smuki ta apbruninat,pieriivejot burkanus un pieliekot nedaudz liesas zhavetas galjas.un tad gazt zupa,pirms izslegshanas iemaisiit krietnu porciju kauseta siera.
otrais.paturet baravikus cepeshkrasnii,ieslegta.ar pargrieztu siipolu un paris burkaniem.
tad burkanus sagriezt un ielikt kopa ar baravikam pavariities.beigas-arii kauseto sieru. Negašo ne saldētas,ne kaltētas,bet ja jau to pļuru kura atlaižās nomazgā,sagriez un apcet,tad vēl.
Sēnes patīk vai nu marinētas vai sālītas!!
Māsa vēl sēņu soļanku taisa,tā man garšo.
Kartupeļi+ apcepti sīpoli,burkāni un + tā puslitru burciņa soļanka sēņu,kur ja nemaldos ir sēnes,sīpoli,gurķi,burkāni,zaļumi un nedaudz tomātu pasta.
Var arī aukstu ēsts ir garšīgi. Tikko gatavoju ķirbju biezzupu un liku klāt saldētas gailenītes, gan iepriekš apceptas...liec pa taisno saldētas- lēnām atkusīs, būs O.K. ··· Sēnes: Saldētas baravikas zupā lasīt visu diskusiju (8 atbildes) »
iepriekšējie jautājumi | nākamie jautājumi |