Sēnes
Sēnes - jautājumi un diskusijas
Iesakiet kadu labu sēņu vietu :D (19)
Gribās sēnēs aizbraukt, bet lai nav loti talu no Rigas, ar mašīnu, kur varetu piebraukt. .. varbūt kads tomēr ieteiks(kamēr pats nebrauc) :)
Gribās sēnēs aizbraukt, bet lai nav loti talu no Rigas, ar mašīnu, kur varetu piebraukt. .. varbūt kads tomēr ieteiks(kamēr pats nebrauc) :)
Dzejoļi par sēnēm (12)
Lūdzu, vai kāds varētu atsūtīt dažus īsus dzejolīšus par sēnēm - sešgadīgam puikam jāiemācās uz pirmdienu:) Būšu ļoti pateicīga!!
Lūdzu, vai kāds varētu atsūtīt dažus īsus dzejolīšus par sēnēm - sešgadīgam puikam jāiemācās uz pirmdienu:) Būšu ļoti pateicīga!!
Mežā, lietū, slapjas, plikas,
Es tur biju, man tur tika
viena līka baravika :)
Kaut kā tā :D Pēterīts ar Miķelīti
Abi gāja bekas lauzt:
Abi divi piekusuši,
Nevar beku kustināt. Bekotāji, bekotāji,
rītos ilgi neguliet!
Vāverīte čakla sieva,
visas bekas nolasīs! Ja ar draugiem mežā koši
šodien sēņojas,
vari tu man ticēt droši –
rūķi blēņojas.
Viņiem ir šis darbiņš, tici,
spēle gatavā:
iesprauž kātu, uzliek mici –
sēne gatava.
Uzliek brūnu, iznāk beka,
un ir vienmēr tā –
strādā, kamēr visa teka
sēņu piebērta.
Dažai sārtai uzmet traipus,
un tev pašam lemt –
vai var blēņu darbus raibos
savā grozā ņemt.
Ojārs Vācietis Pēterīts ar Miķelīti
Abi gāja beku lauzt.
Abi divi piekusuši
Nevar beku kustināt. ··· Sēnes: Dzejoļi par sēnēm lasīt visu diskusiju (12 atbildes) »
Izskatãs, ka daži ar prâtu nedraudzējas. Tā ir garšīga ēdama sēne ,krieviski viņu sauc kuročka ,viņas ir nedaudz violetas Kā mani palaboja kompetenti cilvēki un pēc tam sameklēju sēņu grāmatā, tad tā ir kailā mietene jeb Govene vai Brūnā cūcene. Agrāk mēs viņu novārījām etīķūdenī un gatavojām, bet tagad to uzskata par nevēlamu ēšanai, jo, ilgstoši lietojot, var sākties sarkano asinsķermenīšu sabrukšana. Labāk nelikt grozā, jo daudziem cilvēkiem vairs tāda laba veselība...vai tad citu sēņu trūkst tagad.
Celmenes ir citādas... Vienreiz ēdamā, un tad visas problēmas atrisinātas:) neriskē...kurš zin.. ··· Sēnes: Kā sauc un vai ēdamas šīs ... lasīt visu diskusiju (25 atbildes) »
Krimildes (6)
Padalies, lūdzu, ar pieredzi kā pareizi salīt krimildes. Vai ir nepieciešama termiskā apstrāde?
Padalies, lūdzu, ar pieredzi kā pareizi salīt krimildes. Vai ir nepieciešama termiskā apstrāde?
Cik zinu - krimildes ir 2 veidu. Vienas purvos - galīgie sūdi, otras vienas no labākajam sēnēm, sit pušu baravikas. Pamaz viņu un tās pašas tārpainas 80% vismaz. Bet tā - kā Lucy saka. Otra līdzvērtīga sēne sālīšanai - rudmieses. Šur tur viņas ir ļoti daudz! Žēl, ka šogad sēņu prieki paiet garām:(
visas sēnes pirms sālišanas izvāra
cik zinu,tad tāpat,kā citas sēnes,novāra,pastāv aukstā ūdenī,notecini un sāli,man gan viņas nepatīk,nelasu.
Krimildes pielieto tuberkulozes gadījumā. To sastāvā ir konstatētas antibiotiskas vielas. Sēnes izmanto nieru saslimšanu un nierakmeņu slimības ārstēšanai. Sīvuma novēršanai baltā (un arī citas krimildes) iepriekš apmēram pusstundu jānovāra sāļā ūdenī, tad vēl ūdeni ikdienas mainot 2 – 3 diennaktis sāļā ūdenī jāmērcē. Tālāk pēc liekā ūdens notecināšanas sēnes sāla un tās kļūst izmantojamas pēc 1 – 1,5 mēnešiem.
tas no neta resursiem, pašai nepatīk krāmēties ar sīvajām sēnēm. Vienīgās, kas skābējamas bez termiskas apstrādes ir rudmieses. Krimildes vāri,pāris dienas mērcē un tad sāli/skābē. ··· Sēnes: Krimildes lasīt visu diskusiju (6 atbildes) »
tas no neta resursiem, pašai nepatīk krāmēties ar sīvajām sēnēm. Vienīgās, kas skābējamas bez termiskas apstrādes ir rudmieses. Krimildes vāri,pāris dienas mērcē un tad sāli/skābē. ··· Sēnes: Krimildes lasīt visu diskusiju (6 atbildes) »
Sēņu zupa (11)
Vai no tikko lasītām un uz pannas neapceptām bekām esat vārījuši zupu? Es tā nekad neesmu darījusi, bet varbūt, ka var arī tā?
Vai no tikko lasītām un uz pannas neapceptām bekām esat vārījuši zupu? Es tā nekad neesmu darījusi, bet varbūt, ka var arī tā?
vīra babiņa vārīja baraviku- piena zupu, vispirms sēnes novāra ūdeni, tad nolej to glumumu un liek vārīties ar kartupeļiem, mazā ūdenī, beigās pielej lauku trekno pienu, mēli var norīt:))
tas ir tāpat kā ar šampinjoniem - var tikai vārīt, var apcept un tad pavārīt. tīri no svaigām vārot, man šķiet, ka pastāv iespēja, ka zupa var būt "staipīga", ķīseļaina.
Sanāk zupa kā zupa, ja noņem bekām to ``sēņu vati``.
no bekām šūnas ir jānoņem jebkurā gadījumā - cepot, vārot, kaltējot. Tikai pavisam jaunām, miniatūrām sēnītēm to var atstāt, jo nav vēl izaugusi.
...bet par apcepšanu... manuprāt,tasir tīri gaumes jautājums, ja ir runa par baravikām, atmatenēm vai gailenēm. Pārējās sēnes tomēr ieteiktu apcept, jo ne jau visas bekas ir tik nevainīgas kā šķiet... tas būtu tīri paša veselības jautājums:)
··· Sēnes: Sēņu zupa lasīt visu diskusiju (11 atbildes) »
Bekām švammi jāizņem jeb nē? (23)
Mana māmiņa teica,ka bekas ar visu švammi gatavojot,mērce kļūst gluma....tad kā darīt? Izņemt to,jeb nē?
Mana māmiņa teica,ka bekas ar visu švammi gatavojot,mērce kļūst gluma....tad kā darīt? Izņemt to,jeb nē?
Paldies par jautājumu!-atcerējos, ka man no vakardienas ledusskapī stāv 1 bērzubeka un 1 sviesta beka. Sacepu ar olām. Kopā ar svaigiem tomātiem bija labbbi!
Atbildi var rast identiskās jeb līdzīgās iepriekšējo gadu PA tēmās. Par internetu pat nerunāsim.
Tomēr. Tāpat kā visas bekas/bērzu, priežu, sviesta../. Labāk-kā vislabāk garšo un atkarībā no sēņu daudzuma. Personīgi visbiežāk cepu kopā ar citām sēnēm/Pierīgas mežos tās reti salasu lielos daudzumos/un izmantoju sacepumos ar gandrīz jeb ko/dārzeņi, olas, gaļa, siers/. Protams, arī mērcēs un zupās. Var kotletēs-taču tas, man šķiet, ir grēks attiecībā pret bekām. Var malt un likt pīrādziņos...
P.s marinējumu sakarā: vīriešiem pēc 45-50 nevajag pārāk aizrauties ar etiķi saturošiem ēdieniem. Tas samazina vīrišķā hormona testosterona daudzumu. :P Vai tad jau ir?
es marinēju, vāru zupu vai sacepu ar dārzeņiem, mērcē u.c., bet zupa ir visgaršīgākā ;) MARINĒT!!! Dzimteni pārdšu par gardi marinētam apšu beciņām... :)))) ··· Sēnes: Apšubeku pagatavošana lasīt visu diskusiju (3 atbildes) »
Atbildi var rast identiskās jeb līdzīgās iepriekšējo gadu PA tēmās. Par internetu pat nerunāsim.
Tomēr. Tāpat kā visas bekas/bērzu, priežu, sviesta../. Labāk-kā vislabāk garšo un atkarībā no sēņu daudzuma. Personīgi visbiežāk cepu kopā ar citām sēnēm/Pierīgas mežos tās reti salasu lielos daudzumos/un izmantoju sacepumos ar gandrīz jeb ko/dārzeņi, olas, gaļa, siers/. Protams, arī mērcēs un zupās. Var kotletēs-taču tas, man šķiet, ir grēks attiecībā pret bekām. Var malt un likt pīrādziņos...
P.s marinējumu sakarā: vīriešiem pēc 45-50 nevajag pārāk aizrauties ar etiķi saturošiem ēdieniem. Tas samazina vīrišķā hormona testosterona daudzumu. :P Vai tad jau ir?
es marinēju, vāru zupu vai sacepu ar dārzeņiem, mērcē u.c., bet zupa ir visgaršīgākā ;) MARINĒT!!! Dzimteni pārdšu par gardi marinētam apšu beciņām... :)))) ··· Sēnes: Apšubeku pagatavošana lasīt visu diskusiju (3 atbildes) »
Kas tā par baravikai līdzīgu sēni? (21)
Salasīju baravikām līdzīgas sēnes, tīrot pamanīju, ka kātiņš tāds smuki dzeltens, bet pēc laika palika zilgans. Vārītas rūgtas pēc garšas.
Salasīju baravikām līdzīgas sēnes, tīrot pamanīju, ka kātiņš tāds smuki dzeltens, bet pēc laika palika zilgans. Vārītas rūgtas pēc garšas.
p.s. Priekš kam ar vienu (vairākām) nepazīstamu sēni bojāt visas pārējās labās? Labāk taču izmest nevis ēst nezināmas ... Mēs tās saucam par raganbekām, tikai šūniņas ir rozā, ja pamīca. Par kātu nezinu. Ir rūgtas, bet ne indīgas. Ja rūgts tad viennozimīgi nav ēdams ··· Sēnes: Kas tā par baravikai līdzīgu ... lasīt visu diskusiju (21 atbildes) »
nākamie jautājumi |