Vai uz operu jāiet uzvalkā?

Pēc 15 gadu pārtraukuma esmu gatavs iet uz operu? Vai ir jāvelk uzvalks? Varbūt var iztikt ar baltu džemperīti?

Pēdējā laikā samērā bieži aizeju uz akadēmiskas (klasiskās) mūzikas koncertiem Lielajā Ģildē un tur publika ir diezgan raiba, katrā ziņā uzvalks nav obligāts (piem., Pēteris Vasks uz koncertu nāk kreklā).

No vienas puses opera ir nedaudz svinīgāks pasākums par koncertu. No otras puses operas biļetes ir lētas, pat lētākas par koncerta biļetēm. Tādēļ varbūt uzvalks ir lieka ārišķība? Ikdienā to nevalkāju un neesmu pieradis pie tāda apģērba.

inito4ka    2 ... nesaprotu--- kāpēc vīrietim tik sarežģīti uzvilkt uzvalku??? spiež vai? :)

Liigotaaja      Ja ir tagadeejam augumam atbilstoshs uzvalks- tad uzvalkaa. Ja nav- tad citaa gjeerbaa.
Galvenais, ka ej. Izdevushos maakslas baudiijumu!

Vaukskis    3 Jāpiekrīt Samilai, jo, ja dāma ir tērpusies greznā vakarkleitā, tad vīrietim tādā gadījumā pienākas nēsāt fraku un smokingu kā tādam Džeimsam Bondam. Jāpiekrīt tiem, kuri raksta, ka tam, kādā apģērbā mēs ierodamies operā, ir liela nozīme. Noteikti vajadzētu doties kādā svinīgākā tērpā, tomēr paturēt prātā, ka skaitās, ka cilvēki uz turieni iet baudīt mākslu, nevis demonstrēt sevi ! Es šogad pēc vēl ilgāku gadu pārtraukuma biju uz baleta izrādi, tad ne mirkli nešaubījos, ka ģērbšos uzvalkā, kaut gan šogad vispār to no skapja nebiju ne reizi izvilcis un pagājušogad varbūt vienu reizi, taču laikam vispār nevienu, jo uz teātri dodos labi ja žaketē. Šoreiz man palaimējās un devos uz operu par velti, jo dabūju bezmaksas ielūgumus, bet tā ģērbos nevis cenas dēļ, ne tikai pieklājības, bet arī cieņas izŗadīšanas pret māksliniekiem, kuri noteikti ilgi mēģinājuši, un pārējo iesaistīto pienesuma pasvītrošanas dēļ. Līdzi uzacināju nevis kādu seksīgu dāmīti, bet gan savu mammīti jau pensijas vecumā, kurai šis balets, kas bija iestudēts tradicionāli horeogrāfijā, patika un atsauca atmiņā bērnībā redzēto, jo reiz jau "Raimondu" bija Operas un baleta zālē skatījusies. Pat gadījumā, ja es ietu viens (tā es mēdzu darīt kaut vai tad, kad dodos uz kino), baltā džemperītī, kas noteikti ir svinīgāk nekā būt tērptam apģērbā ikdienišķajos tumšajos toņos, ģērbtos izņēmuma situācijā, piemēram, ja būtu sasmērējis uzvalku un tas būtu netīrs, vai ja redzamā vietā būtu iztrūkušas pogas u.tml.

Fredis13  1 5 Nu,ko Jūs te ļerkstiet,tupēdami oho telpā-vot aizejiet uz to operu un Jūs tur redzēsiet brīnumus-vakarkleitā tērptās uz vienas rokas pirkstiem var saskaitīt,taču sievietes džinsās nu vīriešus džemperīšos,futbolkās biezā slānī.....Skumji!

neko  1 2 Fredis13: nu ir tas tā... pietiek tur personāžu kas kam "džemperis dzinos".. un tad ja vairums ir analfabēti etiķetes jautājumos?

Rinkulis  2 1 Da nevajag tur nekādu baigo godējamo melno uzvalku...
Buktētās bikses, krekls un kaut kāda parasta darba žakete...būs ok... (džempīts pēc 30 jau tā so so...)
Ārzemnieki tur tāpat ir saplēstos džinsos, un tās sievietes ar nemaz nav nekādās vakarkleitās...daža laba pa tiešo pēc darba savā biroja apģērbā, citi jaunāki skuķi tāpat diezgan apbružāti...

mieru_tikai_mieru    3 viss atkarīgs no tā, kāda iemesla dēļ ej uz to operu. Ja iekļauties pūlī, neizcelties, neizraisīt nevajadzīgas diskusijas apkārtējos - pielāgojies un velc to uzvalku. Ja tomēr ej klausīties mūziku, tad pietiek, ja izmazgāsi ausis.

p_p    2 Gan jau, ka ielaidīs tevi arī baltajā džemperītī un arī priekšnesuma kvalitāte, domājams, no tā nemainīsies.
Tomēr, mandomāt, gan uz operu, gan arī uz teātri vajadzētu saposties. Uz ikdienišķu izrādi tā varētu būt kokteiļkleita sievietei un uzvalks vīrietim, uz kādu īpašāku izrādi - vakarkleita un tamlīdzīgi.

koncha13    2 Opera - uzvelks - ta ir vispirms cieņas attieksme pret maksliniekiem, kuri diez vai uzsatjas dzemperisos vai kreklos.
bet ja pavisam vienkarsi - tada ir ta saucama etiķete!

Deisa  2 2 Nu, ja ej viens un tikai operu baudīt, tad velc, ko gribi. Protams, ka uzvalkā izskatīsies svinīgāk, taču pa lielam svešiem cilvēkiem ir vienalga kā Tu būsi saģērbies. Tie, kas dikti pucējas, grib, lai pamanītu viņu daiļumu, ne vēro, cik smuki izskatās citi. Ja ej kompānijā, tad gan labāk turēt līdzi, lai tai kompānijai kauns nesametas, ka Tu esi dikti uzcirties vai tieši otrādi, tāds noplucis izskaties. Taču, ja pieļauj domu, ka varētu tur uzrunāt arī kādu dāmu, kas pēkšņi skatu piesaistījusi, uzvalkā tērpies panākumus gūt būs krietni lielāka iespēja, jo uzvalkā cilvēks izskatās ietekmīgāks (protams, frakā, smokingā arī).

Ronis26  1 2 Protams individuāls Kulturālas etiķetes izpratnes jautājums.

Jautājums topika autoram: Kā domā,cik labi izskatītos Vīrietis zārkā...šortiņos un džemperītī ?!
/cita Vieta + piemērota etiķete/

selnija_    2 Labāk uzvalkā, ja tāds ir., jo ne jau visiem ir. Džemperīti atstāj ikdienai.

Fredis13    5 Jau tuvāk patiesībai-citam nemaz nav uzvalks un vēl citai vakarkleita tik ļaunos murgos sapņojot skatīta....tad neejiet uz to Operu,bet nepalieciet par ķēmiem un nepieprasiet cieņu pret sevi,ja paši nezināt,kas tas tāds CIEŅA!!!!
-bet oho deisa kārtējo reizi auzās iebrauca,spriedelējot par lietām,no kurām sajēga nav pat tik,cik melns aiz nagiem-Es neesmu redzējis,ka kāds vai kāda uz ōperu dotos lepnā vientulībā viens,lai iepazītos-sliktākajā variantā-ar meitu,māti,ōmi vai dēlu....Opera nav tavs iemīļotais krogs,kur tu vari viena džinsās tērpta aizslāt vai caur atejas *sirsniņām* lūrēt!:DDD!/bikses vismaz uzvilki lūrot?/
-Tu mūsu ohōĀksts!

Deisa  4 2 /sadomājas kā Fredim smalki tērptam operā krupji no mutes ārā veļas un domā vai tādas manieres spēj uzvalks apslēpt/ :D Vai nu Tu, Fredīt, uz operu neesi bijis vai arī apliecini manis iepriekš teikto - > Tie, kas dikti pucējas, grib, lai pamanītu viņu daiļumu, ne vēro, cik smuki izskatās citi< Kaut kā esmu gan uz operu, gan baletu ejot redzējusi cilvēkus vienkāršās, gaumīgās un tīrās drānās, jā, arī džinsos. Apģērbs nemaina mūzikas skanējumu un mākslinieku sniegumu, ja kas. :D

Mirdzina    7 Dress code operas apmeklējumam atkarīgs no pasākuma- uz pirmizrādēm tiešām tiek rakstīts uz biļetes , otrkārt- no tā, kur ir vietas- parters , beletāža prasa smalkāku stilu,pirmais balkons-vidēji, bet otrais balkons jau izsenis domāts studentiem un pieļauj demokrātiju atbilstoši naudas maciņam. Galu galā arī ieeja 2.balkonā ir pa citām kāpnēm.

jokapec    1 Ārzemju tūristi uz operu vasaras sezonā nāk šortos... un čipsus grauž, gaidot izrādes sākumu!
Principā man ir vienalga kādā drēbītē Vasks nāk uz koncertiem. Mana attieksme pret LNO un mākslas žanru liek vilkt kā minimums kokteiļkleitu.

keceris      Noteikti uzvalkā.Tas nav parasts koncerts vai ka tml.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu